Weboldal címe
Weboldal alcíme
Példa cím
Fejléc alcím szövege

A cégvezetők fohásza 

A kissé megfáradt, „lelkileg cizellált” cégvezetők ajkát nem egyszer hagyta már el az alábbi fohász: 

„Édes jó Istenem! Kérlek adj hatalmas lelkierőt és türelmet az embereimhez! 
De könyörgöm! Nehogy erőt adjál! Mert akkor biztosan agyoncsapom őket!”

Na igen! Ebben azért van némi költői túlzás… 

Személyes tapasztalatból mondom: Ügyfeleink vállalkozásaiban nagyon sok jó szándékú, lelkiismeretes, dolgozni tudó és akaró, igazi csapattagot ismertünk meg az évek során. Ők valóban kincset érnek.​

Tehát igenis sok nagyon jó ember is van a munkatársak körében. Még azt is merem állítani, hogy ők vannak többségben! De velük is kell foglalkozni, hogy nálunk maradjanak és közben jó emberek maradjanak!

Igen, természetesen vannak olyanok is, akikről így szoktak nyilatkozni a vezetők: „Hát, nem ő a legélesebb kés a fiókban….”

Sőt! Még olyanok is előfordulnak vállalkozásokban, akikkel kapcsolatban az a vezetők által elkövetett legnagyobb hiba, hogy még nem rakták ki őket a cégből!  Mert többet ártanak, többet mérgezik a csapat hangulatát és rombolják az eredményességét, mint amit hozzátesznek az egészhez!

Számtalanszor hallottam már ezt: „Hát jó, igaz, xy ilyen meg olyan ember, meg ahogy viselkedik a többiekkel meg az ügyfelekkel, az katasztrófa, de azért jó szakember… meg ha még ő sem lenne, akkor aztán végképp nem tudom, ki csinálná azt a dolgot.”

Na! Ilyen esetekben a legjobb tanács, amit adhatok, 2 lépésből áll:
1. Próbálkozás a kezelésével. Mert az esélyt érdemes megadni neki is. Erre is vannak módszerek, ötletek. De ez nem évekig tartó próbálkozást jelent. Van néhány lépés, amit érdemes nagyon tudatosan, következetesen megtenni. Mert ha sikerül a munkatárson „igazítani” egyet, akkor annak a cég, a kollégák, az ügyfelek és még maga a munkatárs is nyertese lehet. (Egyébként pont ilyen témákkal foglalkozik ez a tréningünk: ez a tréningünk

2. Ha ez a kezelés nem jár sikerrel, nem látszik a pozitív irányú elmozdulás, akkor nem szabad habozni az illetőt eltávolítani a szervezetből. De nagyon gyorsan!

Az egyik legfontosabb vezetői alapelv: „Egyéni érdeket nem lehet a csoportérdek fölé helyezni!” És egy vezetőnek mindig a csoport érdekét kell szem előtt tartani, a csoportot kell védenie! Még olyan áron is, hogy ha valakit ki kell rakni a cégből.

Több évtizedes tapasztalat és az ügyfeleink visszajelzései alapján állítom: Ha eltávolítjuk a valóban nem odaillő embert, a cégben sokszor évek óta fennálló problémák szinte napok alatt kezelődnek.​

Hogyan segítsük a jó embereinket? Hogyan kezeljünk nem megfelelően együttműködő kollégákat és védjük meg a csoportot a nem termelékeny, kárt okozó személyektől?

Ez egy kiemelkedően fontos és nehéz vezetői feladat!

​De a jó hír: Az ehhez szükséges tudás is tanulható!


Érdekelnek hasonlóan hasznos cikkek?

Akkor kattints a lenti gombra és ingyenesen letölthetsz egy vállalkozóknak szóló esettanulmány gyűjteményt, számtalan hasznos tanulsággal fűszerezve: